Ποιος Βλέπει το Προφίλ μου στο Facebook

Υπάρχουν δισεκατομμύρια ενεργά μέλη στο Facebook, γεγονός που το καθιστά έναν από τους πιο διαδεδομένους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Η περιέργεια των χρηστών για τους πιθανούς θεατές των προφίλ τους είναι κατανοητή δεδομένου του όγκου των προσωπικών πληροφοριών που δημοσιεύονται στο δίκτυο. Ωστόσο, το Facebook δεν προσφέρει μια λειτουργία που να επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν ποιος έχει επισκεφθεί το προφίλ τους. Παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν ακόμη πολλοί διαδικτυακοί πόροι και τεχνικές που δηλώνουν ότι έχουν την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις εναλλακτικές λύσεις και θα δώσουμε πληροφορίες για το αν είναι εφικτό να δείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας στο Facebook.

facebook-app-icon

Επίσημη Δήλωση του Facebook

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για να γνωρίζουν οι χρήστες του Facebook ποιος έχει επισκεφθεί το προφίλ τους, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις του Facebook. Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση έχει καταστήσει σαφές ότι η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών θα παραβίαζε το απόρρητο των χρηστών της. Η πλατφόρμα δεν επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν ποιος διαβάζει το προφίλ τους ή τις δημοσιεύσεις τους, σύμφωνα με το Κέντρο Bοήθειας του Facebook.

Τι Πραγματικά Ισχύει Για την Παρακολούθηση Επισκεπτών στο Προφίλ μου Στο Facebook

Υπάρχει λοιπόν κάποιος μη επίσημος τρόπος με τον οποίο οι χρήστες του Facebook μπορούν να γνωρίζουν ποιος βλέπει το προφίλ τους; Με την πάροδο των ετών έχουν προταθεί διάφορες ανεπίσημες τεχνικές, εργαλεία και προγράμματα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να είστε προσεκτικοί, διότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά, είναι απάτες που θέτουν σε κίνδυνο τις προσωπικές σας πληροφορίες ή ακόμα και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις διανέμουν κακόβουλο λογισμικό. Αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται συχνά με τη μορφή πρόσθετων προγραμμάτων περιήγησης, εφαρμογών ή ιστότοπων που σας ζητούν τα στοιχεία σύνδεσης στο Facebook προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία παρακολούθησης επισκεπτών. Μετά από την χρήση τέτοιου λογισμικού, πρέπει να επικεντρωθείτε στη διαχείριση του απορρήτου της σελίδας σας στο Facebook, τροποποιώντας τις ρυθμίσεις απορρήτου και προσέχοντας τις πληροφορίες που αποκαλύπτετε εκεί. Αυτό θα σας επιτρέψει να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες και να σταματήσετε τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους.

Με την προυπόθεση ότι τα εργαλεία αυτά δεν είναι κάποιας μορφής απάτη όπως αναφέραμε, κατά πόσο τα αποτελέσματα που δίνουν είναι αληθή; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση αν και όπως θα δείτε τις περισσότερες φορές αποδείχτηκαν μη αληθή τα αποτελέσματα.

Οι Εφαρμογές σε Android & iOS Λειτουργούν;

Η αγορά έχει κατακλυστεί από εφαρμογές Android και iOS που υπόσχονται να σας επιτρέψουν να παρακολουθείτε ποιος μπαίνει στο προφίλ σας στο Facebook. Οι εφαρμογές “Social Profile View Notification”, “Profile Tracker for Facebook”, “Who Viewed My Profile”, “MyProfile – Who Viewed My Profile” και “Profile Visitors for Facebook” είναι μερικές από τις γνωστές.Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι αυτές οι εφαρμογές δεν έχουν εγκριθεί ή ελεγχθεί από το Facebook και δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.

Ακόμη και αν αυτές οι εφαρμογές καταφέρουν να εμφανίσουν μια λίστα με τους υποτιθέμενους επισκέπτες του προφίλ σας στο Facebook, δεν υπάρχει τρόπος να επαληθεύσετε την ακρίβεια των πληροφοριών που παρουσιάζονται. Για τον λόγο αυτό, στα πλαίσια του άρθρου εξετάζουμε κατά πόσο οι εφαρμογές αυτές είναι απάτες με σκοπό την κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων ή τη μετάδοση κακόβουλου λογισμικού.

Παρ’ όλο που δεν τις έχουμε τεστάρει για μεγάλη χρονική διάρκεια ώστε να διαπιστώσουμε με αρκετή βεβαιότητα το κατά πόσο τα δεδομένα που δίνουν είναι αληθή, προς το παρόν φαίνεται ότι γενικά έχουν αρκετά λάθη αν και παρουσιάζουν κάποια συσχέτιση κάποιες φορές. Αν και δεν έχουμε βρεί αποδείξεις ότι υπάρχει παραβίαση των δεδομένων μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ύπαρξη αυτού του ρίσκου και της αμφιβόλου ποιότητας ενδείξεις που δίνουν, σας προτείνουμε να μην χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις εφαρμογές. Με την ολοκλήρωση των δοκιμών θα ενημερώσουμε τη σελίδα με τα ευρήματά μας καθώς δοκιμάζουμε συνεχώς και άλλες εφαρμογές και αναλύουμε τις ενδείξεις από τις υπάρχουσες. Και πάλι τονίζουμε ότι το όφελος φαίνεται να είναι αμελητέο και αρκετά μικρότερο από το τίμημα.

Άλλα Λογισμικά

Όσων αφορά άλλα λογισμικά εκτός των Play Store & Αpp Store τα πράγματα ως προς την ύπαρξη απάτης γίνονται χειρότερα. Για την ακρίβεια μπορείτε να είστε αρκετά βέβαιοι ότι πρόκειται για απάτη. Προγράμματα περιήγησης, ιστοσελίδες και οι υπηρεσίες διαδικτύου δεν μπορούν να παρακολουθούν αξιόπιστα ποιος έχει πρόσβαση στο προφίλ σας στο Facebook. Κάθε ιστότοπος ή λογισμικό που δίνει αυτή την υπόσχεση είναι επικίνδυνο.
Όταν έχετε πρόσβαση ή ανταλλάσσετε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιους ισχυρισμούς και να χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες, επαληθεύσιμες πηγές. Αποφύγετε τέτοια λογισμικά αν τα βρείτε και μην τους παρέχετε προσωπικές πληροφορίες. Συνιστάται να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας του ίδιου του Facebook, αντί για τη διασφάλιση του λογαριασμού και των δεδομένων σας μετά από την χρήση τους.

Προστασία Λογαριασμού Μετά Από Χρήση Τέτοιων Εφαρμογών και Λογισμικών

Για να διασφαλίσετε το λογαριασμό σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες, είναι ζωτικής σημασίας να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας, εάν έχετε χρησιμοποιήσει τέτοιο λογισμικό. Μετά τη χρήση αυτού του είδους λογισμικού, η απεγκατάστασή του από τη συσκευή σας είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των ρυθμίσεων απορρήτου και ασφάλειας. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας και απεγκαταστήστε την επέκταση, αν την εγκαταστήσατε ως επέκταση προγράμματος περιήγησης. Αν το κατεβάσατε και το εγκαταστήσατε ξεχωριστά, μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου του υπολογιστή σας, επιλέξτε “Προγράμματα και λειτουργίες” και αφαιρέστε το πρόγραμμα.

Η επανεξέταση των εφαρμογών και των ιστότοπων που έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας στο Facebook είναι ένα επιπλέον κρίσιμο βήμα. Οι προσωπικές σας πληροφορίες, όπως το προφίλ σας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η λίστα φίλων σας, ενδέχεται να είναι προσβάσιμες από ορισμένες εφαρμογές και ιστότοπους τρίτων. Επιλέξτε “Εφαρμογές και ιστότοποι” στις ρυθμίσεις του Facebook και, στη συνέχεια, διαγράψτε τυχόν εφαρμογές ή ιστότοπους που δεν χρησιμοποιείτε πλέον ή δεν εμπιστεύεστε. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε πρόσβαση σε νέες εφαρμογές ή ιστότοπους και να διαβάζετε διεξοδικά τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου τους.

Στη συνέχεια, επαναφέρετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook. Για να προστατευτείτε από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο προφίλ σας, αυτό είναι απαραίτητο. Αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς και χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψετε ή να παραβιάσετε. Για περαιτέρω προστασία, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Κατά την είσοδο από μια νέα συσκευή, θα πρέπει να εισάγετε έναν κωδικό που δίνεται στο τηλέφωνο ή στο email σας, εκτός από τον κωδικό πρόσβασής σας, εάν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία 2FA.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας του Facebook μετά την αλλαγή του κωδικού πρόσβασής σας και την ενεργοποίηση του 2FA. Εξετάστε τις επιλογές για την κοινή χρήση δεδομένων, τα αιτήματα φιλίας και την ορατότητα του προφίλ. Περιορίστε τα αιτήματα φιλίας σε άτομα που γνωρίζετε πραγματικά στην πραγματική ζωή και βεβαιωθείτε ότι μόνο άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε μπορούν να δουν το προφίλ σας. Περιορίστε την ποσότητα των προσωπικών πληροφοριών που δημοσιεύετε στο Facebook, όπως ο αριθμός τηλεφώνου σας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ή η ημερομηνία γέννησής σας.

Τέλος, να είστε προσεκτικοί απέναντι στην απάτη στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των απάτης phishing. Οι χάκερ και οι απατεώνες μπορεί να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες ή να τοποθετήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας στέλνοντάς σας ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα που φαίνονται να προέρχονται από το Facebook ή άλλες αξιόπιστες πηγές. Μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα αρχεία από άγνωστες πηγές ή μην κάνετε κλικ σε περίεργους συνδέσμους και ενημερώστε την υποστήριξη του Facebook για οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά ή επικοινωνία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top